elektronsko učenje
  • English ‎(en)‎ Srpski ‎(sr_lt)‎ Српски ‎(sr_cr)‎
  • Prijava
Idi na glavni sadržaj

III godina

  1. Početna stranica
  2. Kursevi
  3. Osnovne strukovne studije
  4. Zimski semestar
  5. III godina
USLUGE U UGOSTITELJSTVU
Žarko BojovićBogoljub Đukić

USLUGE U UGOSTITELJSTVU

Угоститељство је услужна привредна делатност чија је основна мисија дугорочно задовољење друштвених потреба за смештајем, исхраном и пићем, уз примене посебне технике хотелског и ресторанског пословања. Основни циљ угоститељства је садржан у успостављању симбиозе и хармонизације свих односа на релацији између угоститељских предузећа (објеката) и корисника угоститељских услуга.


Pristup
Menadžmet turističkih i ugostiteljskih preduzeća
Dragana IlićJovan KitanovićPredrag Stamenković

Menadžmet turističkih i ugostiteljskih preduzeća

Pristup
Nutricionizam
Tatjana Đekić

Nutricionizam

Pristup
Elektronsko poslovanje
Ognjen DimitrijevićDragan Stojanović

Elektronsko poslovanje

Pristup
Gastronomski menadžment
Momčilo Conić

Gastronomski menadžment

Pristup
Agencijsko poslovanje
Jasmina Jović

Agencijsko poslovanje

Pristup
Projektovanje baza podataka
Lazar Krstić

Projektovanje baza podataka

Pristup
Menadžment inovacija
Tatjana Đekić

Menadžment inovacija

Pristup
Marketing IS
Ljubica JanjićKatarina Đorđević

Marketing IS

Pristup
Menadžment IS
Jovica Cvetković

Menadžment IS

Pristup
FINANSIJSKE BERZE
Predrag Radovanović

FINANSIJSKE BERZE

Predmet Finansijske berze omogućava studentima sticanje naprednih akademsko–stručnih i stručno–aplikativnih znanja iz oblasti berzanskog poslovanja na finansijskim berzama.

U uvodnom delu studenti se upoznaju sa vrstama berzi, organima i učesnicima na berzi. Potom sledi detaljna diskusija o značajnim aspektima berzanskog poslovanja (funkcionisanje berzanskog prometa, vrste berzanskih poslova, vrste efekata kojima se trguje, principi trgovanja, primarna i sekundarna trgovina, trendovi savremenog berzanskog poslovanja, berzanski izveštaji ...).

U narednom delu sledi detaljno upoznavanje sa tehnologijom berzanskog poslovanja (listing hartija od vrednosti, utvrđivanje berzanskih kurseva,  zaključenje ugovora, realizacija kupoprodajnih naloga,  kliring i saldiranje) i sistemima trgovine na najznačajnijim svetskim berzama. Posebna pažnja posvećena je berzanskim posrednicima (vrste brokera i dilera, brokersko–dilerska društva).

Završni deo obuhvata diskusiju o savremenim informaciono–komunikacionim tehnologijama, automatizaciji berzanskog poslovanja i elektronskoj trgovini na finansijskim berzama. Posebno se obrađuje berzansko poslovanje u Srbiji.

Pristup
Računovodstveni informacioni sistem
Tanja Janaćković

Računovodstveni informacioni sistem

Pristup
Finansijski menadžment
Ognjen DimitrijevićTanja Janaćković

Finansijski menadžment

Cilj predmeta Finansijski menadžment je sticanje teorijsko-analitičkih i primenjenih znanja iz oblasti finansijskog menadžmenta i  savladavanje problematike u vezi savremenog finansijskog menadžmenta. Cilj je i razvijanje analitičkog praktičnog načina razmišljanja i sticanja sposobnosti za praktičan rad na poslovima kojima se bave finansijski menadžeri i finansijski savetnici. U okviru predmeta studenti se upoznaju sa: 1) načinima na koje savremene kompanije prikupljaju finansijska sredstva, 2) tehnikama za njihovu alokaciju i 3) procesom donošenja finansijskih odluka, kao i uticaja koje te odluke imaju na kreiranje vrednosti. Kroz predmet se studenti upoznaju sa tri osnovne oblasti u okviru kojih se donose najznačajnije odluke: investiranje, finansiranje i planiranje upravljanja imovinom.

Ishod predmeta Finansijski menadžment je sticanje znanja iz oblasti finansijskog menadžmenta, a koja se odnose na: sistem upravljanja finansijama u preduzeću, finansijsku politiku, pravila finansiranja, finansijsko planiranje, kontrolu i finansijsku analizu preduzeća, upravljanje obrtnim kapitalom, investicijama u kapitalnu aktivu, operativni i finansijski leveridž, srednje i dugoročno finansiranje i specijalne oblasti finansijskog menadžmenta. Ovako stečena znanja jesu osnov studentima prilikom bavljenja ekonomskim i finansijskim problemima  u budućem zanimanju i usavršavanju.


Pristup
Osnovi konzervisanja hrane
Slobodan Glisic

Osnovi konzervisanja hrane

Pristup
Sistemi kvaliteta u proizvodnji hrane
Slobodan Glisic

Sistemi kvaliteta u proizvodnji hrane

Cilj predmeta: upoznavanje sa standardizacijom i sistemima kvaliteta, organizacijom kontrole u prehrambenoj industriji, kao i metodama koje se koriste za kontrolu kvaliteta namirnica.

Ishod predmeta: Nakon uspešno savladanog predmeta studenti će steći  teorijska i praktična znanja o standardima i sistemima kvaliteta u prehrambenoj industriji i kompletnije sagledati način organizovanja kontrole u proizvodnji i prometu namirnica.

Pristup
Francuski jezik 3 u turizmu i ugostiteljstvu
Suzana Nedeljković

Francuski jezik 3 u turizmu i ugostiteljstvu

Pristup
Engleski jezik za međunarodnu komunikaciju
Miljana Stojković

Engleski jezik za međunarodnu komunikaciju

Pristup
Engleski jezik 3 u turizmu i ugostiteljstvu
Miljana Stojković

Engleski jezik 3 u turizmu i ugostiteljstvu

Pristup
Poslovna logistika
Mile BogdanovićMarko Janaćković

Poslovna logistika

Pristup
Razvoj poslovnih aplikacija
Valentina Stanković

Razvoj poslovnih aplikacija

Pristup

Budimo u kontaktu

  • https://vpsle.edu.rs/
  • sajt@vpsle.edu.rs