USLUGE U UGOSTITELJSTVU
Угоститељство је услужна привредна делатност чија је основна мисија дугорочно задовољење друштвених потреба за смештајем, исхраном и пићем, уз примене посебне технике хотелског и ресторанског пословања. Основни циљ угоститељства је садржан у успостављању симбиозе и хармонизације свих односа на релацији између угоститељских предузећа (објеката) и корисника угоститељских услуга.
BERZANSKO POSLOVANJE
Predmet Berzansko poslovanje omogućava studentima sticanje naprednih akademsko–stručnih i stručno–aplikativnih znanja iz oblasti berzanskog poslovanja na finansijskim berzama.
U uvodnom delu studenti se upoznaju sa vrstama berzi, organima i učesnicima na berzi. Potom sledi detaljna diskusija o značajnim aspektima berzanskog poslovanja (funkcionisanje berzanskog prometa, vrste berzanskih poslova, vrste efekata kojima se trguje, principi trgovanja, primarna i sekundarna trgovina, trendovi savremenog berzanskog poslovanja, berzanski izveštaji ...).
U narednom delu sledi detaljno upoznavanje sa tehnologijom berzanskog poslovanja (listing hartija od vrednosti, utvrđivanje berzanskih kurseva, zaključenje ugovora, realizacija kupoprodajnih naloga, kliring i saldiranje) i sistemima trgovine na najznačajnijim svetskim berzama. Posebna pažnja posvećena je berzanskim posrednicima (vrste brokera i dilera, brokersko–dilerska društva).
Završni deo obuhvata diskusiju o savremenim informaciono–komunikacionim tehnologijama, automatizaciji berzanskog poslovanja i elektronskoj trgovini na finansijskim berzama. Posebno se obrađuje berzansko poslovanje u Srbiji.
Finansijski menadžment
Cilj predmeta Finansijski menadžment je sticanje teorijsko-analitičkih i primenjenih znanja iz oblasti finansijskog menadžmenta i savladavanje problematike u vezi savremenog finansijskog menadžmenta. Cilj je i razvijanje analitičkog praktičnog načina razmišljanja i sticanja sposobnosti za praktičan rad na poslovima kojima se bave finansijski menadžeri i finansijski savetnici. U okviru predmeta studenti se upoznaju sa: 1) načinima na koje savremene kompanije prikupljaju finansijska sredstva, 2) tehnikama za njihovu alokaciju i 3) procesom donošenja finansijskih odluka, kao i uticaja koje te odluke imaju na kreiranje vrednosti. Kroz predmet se studenti upoznaju sa tri osnovne oblasti u okviru kojih se donose najznačajnije odluke: investiranje, finansiranje i planiranje upravljanja imovinom.
Ishod predmeta Finansijski menadžment je sticanje znanja iz oblasti finansijskog menadžmenta, a koja se odnose na: sistem upravljanja finansijama u preduzeću, finansijsku politiku, pravila finansiranja, finansijsko planiranje, kontrolu i finansijsku analizu preduzeća, upravljanje obrtnim kapitalom, investicijama u kapitalnu aktivu, operativni i finansijski leveridž, srednje i dugoročno finansiranje i specijalne oblasti finansijskog menadžmenta. Ovako stečena znanja jesu osnov studentima prilikom bavljenja ekonomskim i finansijskim problemima u budućem zanimanju i usavršavanju.
Sistemi kvaliteta u proizvodnji hrane
Cilj predmeta: upoznavanje sa standardizacijom i sistemima kvaliteta, organizacijom kontrole u prehrambenoj industriji, kao i metodama koje se koriste za kontrolu kvaliteta namirnica.
Ishod predmeta: Nakon uspešno savladanog
predmeta studenti će steći teorijska i praktična znanja o standardima i sistemima kvaliteta u prehrambenoj industriji i kompletnije sagledati način organizovanja
kontrole u proizvodnji i prometu namirnica.