Elektronsko učenje
  • English ‎(en)‎ Srpski ‎(sr_lt)‎ Српски ‎(sr_cr)‎
  • Пријава
Иди на главни садржај

III godina

  1. Почетна страница
  2. Курсеви
  3. Osnovne strukovne studije
  4. Zimski semestar
  5. III godina
USLUGE U UGOSTITELJSTVU
Žarko BojovićBogoljub Đukić

USLUGE U UGOSTITELJSTVU

Угоститељство је услужна привредна делатност чија је основна мисија дугорочно задовољење друштвених потреба за смештајем, исхраном и пићем, уз примене посебне технике хотелског и ресторанског пословања. Основни циљ угоститељства је садржан у успостављању симбиозе и хармонизације свих односа на релацији између угоститељских предузећа (објеката) и корисника угоститељских услуга.


Access
Menadžmet turističkih i ugostiteljskih preduzeća
Dragana IlićJovan KitanovićPredrag Stamenković

Menadžmet turističkih i ugostiteljskih preduzeća

Access
Nutricionizam
Tatjana Đekić

Nutricionizam

Access
Elektronsko poslovanje
Maša GeorgievAleksandra Stoiljković Ranđelović

Elektronsko poslovanje

Access
Gastronomski menadžment
Žarko BojovićMomčilo ConićRada Delić

Gastronomski menadžment

Access
Agencijsko poslovanje
Dragana IlićJovan KitanovićPredrag Stamenković

Agencijsko poslovanje

Access
Projektovanje baza podataka
Lazar Krstić

Projektovanje baza podataka

Access
Menadžment inovacija
Tatjana Đekić

Menadžment inovacija

Access
Marketing IS
Toma DašićKatarina Đorđević

Marketing IS

Access
Menadžment IS
Jovica Cvetković

Menadžment IS

Access
BERZANSKO POSLOVANJE
Predrag Radovanović

BERZANSKO POSLOVANJE

Predmet Berzansko poslovanje omogućava studentima sticanje naprednih akademsko–stručnih i stručno–aplikativnih znanja iz oblasti berzanskog poslovanja na finansijskim berzama.

U uvodnom delu studenti se upoznaju sa vrstama berzi, organima i učesnicima na berzi. Potom sledi detaljna diskusija o značajnim aspektima berzanskog poslovanja (funkcionisanje berzanskog prometa, vrste berzanskih poslova, vrste efekata kojima se trguje, principi trgovanja, primarna i sekundarna trgovina, trendovi savremenog berzanskog poslovanja, berzanski izveštaji ...).

U narednom delu sledi detaljno upoznavanje sa tehnologijom berzanskog poslovanja (listing hartija od vrednosti, utvrđivanje berzanskih kurseva,  zaključenje ugovora, realizacija kupoprodajnih naloga,  kliring i saldiranje) i sistemima trgovine na najznačajnijim svetskim berzama. Posebna pažnja posvećena je berzanskim posrednicima (vrste brokera i dilera, brokersko–dilerska društva).

Završni deo obuhvata diskusiju o savremenim informaciono–komunikacionim tehnologijama, automatizaciji berzanskog poslovanja i elektronskoj trgovini na finansijskim berzama. Posebno se obrađuje berzansko poslovanje u Srbiji.

Access
Računovodstveni informacioni sistem
Jelena NikolićDragana Ranđelović

Računovodstveni informacioni sistem

Access
Finansijski menadžment
Jelena NikolićDragana Ranđelović

Finansijski menadžment

Cilj predmeta Finansijski menadžment je sticanje teorijsko-analitičkih i primenjenih znanja iz oblasti finansijskog menadžmenta i  savladavanje problematike u vezi savremenog finansijskog menadžmenta. Cilj je i razvijanje analitičkog praktičnog načina razmišljanja i sticanja sposobnosti za praktičan rad na poslovima kojima se bave finansijski menadžeri i finansijski savetnici. U okviru predmeta studenti se upoznaju sa: 1) načinima na koje savremene kompanije prikupljaju finansijska sredstva, 2) tehnikama za njihovu alokaciju i 3) procesom donošenja finansijskih odluka, kao i uticaja koje te odluke imaju na kreiranje vrednosti. Kroz predmet se studenti upoznaju sa tri osnovne oblasti u okviru kojih se donose najznačajnije odluke: investiranje, finansiranje i planiranje upravljanja imovinom.

Ishod predmeta Finansijski menadžment je sticanje znanja iz oblasti finansijskog menadžmenta, a koja se odnose na: sistem upravljanja finansijama u preduzeću, finansijsku politiku, pravila finansiranja, finansijsko planiranje, kontrolu i finansijsku analizu preduzeća, upravljanje obrtnim kapitalom, investicijama u kapitalnu aktivu, operativni i finansijski leveridž, srednje i dugoročno finansiranje i specijalne oblasti finansijskog menadžmenta. Ovako stečena znanja jesu osnov studentima prilikom bavljenja ekonomskim i finansijskim problemima  u budućem zanimanju i usavršavanju.


Access
Osnovi konzervisanja hrane
Slobodan Glisic

Osnovi konzervisanja hrane

Access
Sistemi kvaliteta u proizvodnji hrane
Slobodan Glisic

Sistemi kvaliteta u proizvodnji hrane

Cilj predmeta: upoznavanje sa standardizacijom i sistemima kvaliteta, organizacijom kontrole u prehrambenoj industriji, kao i metodama koje se koriste za kontrolu kvaliteta namirnica.

Ishod predmeta: Nakon uspešno savladanog predmeta studenti će steći  teorijska i praktična znanja o standardima i sistemima kvaliteta u prehrambenoj industriji i kompletnije sagledati način organizovanja kontrole u proizvodnji i prometu namirnica.

Access
Francuski jezik 3 u turizmu i ugostiteljstvu
Suzana Nedeljković

Francuski jezik 3 u turizmu i ugostiteljstvu

Access
Engleski jezik za međunarodnu komunikaciju
Maja FilipovićMiljana Stojković

Engleski jezik za međunarodnu komunikaciju

Access
Engleski jezik 3 u turizmu i ugostiteljstvu
Miljana Stojković

Engleski jezik 3 u turizmu i ugostiteljstvu

Access
Poslovna logistika
Mile BogdanovićMarko Janaćković

Poslovna logistika

Access
Razvoj poslovnih aplikacija
Valentina Stanković

Razvoj poslovnih aplikacija

Access

Stay in touch

  • https://vpsle.edu.rs/
  • sajt@vpsle.edu.rs
Get the mobile app